Nieuws

Wendy genomineerd voor de IIR Smart Grid Awards 2013

Wendy, de slimme energiecomputer van Flexicontrol uit Heerhugowaard, is genomineerd voor de IIR Smart Grid Awards 2013. Andere genomineerden voor de IIR Smart Grid Awards 2013 zijn Drebbl met de ‘thermostaat die weet wanneer je thuiskomt’ en Reggestroom, een duurzame energie coöperatie. Tijdens de conferentie ‘Slimme Energie Infrastructuur 2013 op 5 maart 2013 in Breukelen wordt bekend gemaakt welke inzending heeft gewonnen.

René Balvers, directeur Flexicontrol, is verheugd met de nominatie. “Dit is een prachtige kans om te laten zien wat Wendy kan betekenen voor elke woning in Nederland.” De bewoners van een 100-tal huishoudens dat deelneemt aan het Zwolse smart grid pillot-project ‘Jouw Energie Moment’ kennen inmiddels al de voordelen van Wendy. Balvers: “In combinatie met een in-huis touchscreen, vormt Wendy daar het hart van een geavanceerd systeem waarmee het voor de huishoudens mogelijk is geworden om energie zo efficiënt en bewust mogelijk te gebruiken. De ervaringen van de bewoners in Zwolle zijn positief.”

Ideale energiemoment kiezen
Wat doet Wendy allemaal voor de deelnemers aan Jouw Energie Moment? René Balvers: “Wendy maakt het mogelijk om de wasmachine of wasdroger laten starten op het voor hen meest ideale energiemoment. Bij ‘ideaal’ gaat het om het moment dat de energie het goedkoopst of het meest duurzaam is. Ook geeft Wendy aan de huishoudens inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen die op het dak van de woning liggen. Dat is ook nodig, want daarmee kunnen de gebruikers zelf bepalen of ze de wasmachine- of droger willen laten draaien op zonnestroom van ‘henzelf’, of stroom die bij de energieleverancier vandaan komt.”

Wendy is meer dan een energiecomputer
De rol die Wendy speelt bij het pilot-project is volgens René Balvers nog maar het begin. “Wendy is bedacht en ontwikkeld om alle behoeften op gebied van gebouwgebonden automatisering te vervullen. Van domotica-toepassingen tot solar monitoring en beveiliging van de woning en het gehele perceel.” Wendy kan met haar capaciteiten daarnaast ook de ‘bestuurder’ van de woning zijn. Zonder opvallend aanwezig te zijn zorgt ze voor:

  • Comfort: door op basis van enkele sensoren de verlichting in de woonkamer aan en uit te schakelen; 
  • Veiligheid: door met deze verlichting aanwezigheid te simuleren;
  • Gemak: door te melden dat de achterdeur nog niet op slot is; 
  • Energiebesparing: door de tijdig de vloerverwarmingspomp uit te schakelen en gaat de verwarming naar laag zodra dat kan. 


Waarom moet Wendy de Smart Grid Innovations Award 2013 winnen?
René Balvers: “Wendy is een integrale oplossing voor het bereiken van verduurzaming. Het is het hart van elk modern huishouden waarvan de bewoners bewust in het leven staan. Maar ook voor bewoners die willen genieten van gemak, comfort en een veilig gevoel in hun woning zullen voor Wendy kiezen. Juist de combinatie van al deze elementen maakt Wendy zo uniek. Want naarmate mensen meer slimme elektronica in hun woning hebben, zal volgens Flexicontrol de behoefte aan integratie, met andere woorden: het samensmelten van alle functionaliteiten in één slim systeem, steeds verder toenemen. Andere oplossingen die er op de markt zijn, beschikken vaak maar over één of enkele functies. Wendy combineert ze allemaal.”

 


« terug naar overzicht