Nieuws

Internet der dingen: Ja, maar dan alleen meer dan het schakelen van het licht

Graag delen wij met onze klanten en collega’s de zaken dingen die wij op relevante ‘technology websites’ tegenkomen. Een artikel in Technology Review behandelt de vraag of de ‘vaatwasser er werkelijk naar verlangt om aangesloten te worden op internet’.

We lezen in Opens external link in new windowhet stuk  dat er een start-up in Amerika blijkt te zijn, Opens external link in new windowUbe, die ervan overtuigd is dat elk apparaat in je huishouden aangesloten zou moeten worden op internet. En dat met behulp van smartphone apps en ‘smart devices’ home automation eenvoudig en goedkoop gerealiseerd kan worden. Goed, dat is dus het idee van Ube. Het artikel beschrijft verder hoe Ube de komende tijd smart plugs, dimmers en een gratis smartphone app op de markt zal gaan brengen om de consument te voorzien van een technologie die tot voor kort alleen aan de ‘welgestelden’ was voorbehouden.

Ons gaat het nu om de voorlaatste zin in het artikel. Daarin zegt strategisch analist Ben Bajarin: ‘That while home automation is "still in its infant stages," Ube's technology is good because it can help develop the market. Yet he says it will take something more valuable than simply being able to turn on lights for the Internet of things to succeed.’ Kortom, om het ‘internet der dingen’ werkelijk te laten slagen, zal er een oplossing moeten komen die meer kan (en daarmee veel meer waarde heeft) dan het aan en uit zetten van de verlichting. Kijk, dat is precies waar het ons bij Flexicontrol ook om gaat. De oplossing zit in een integrale benadering van de gebouw gebonden automatisering. Dat je dus daadwerkelijk dingen combineert.
Wij denken dan bijvoorbeeld aan:

  • een bewegingsmelder en 2 slimme pluggen in de woonkamer die er voor zorgen dat de verlichting ‘s avonds aangaat bij schemering en tijdens een verjaardagsfeestje niet op de standaardtijd uit gaat (en alle gasten flauwe opmerkingen gaan maken), maar dat het blijft branden tot een half uur na de laatste beweging; 
  • dezelfde bewegingsmelder als hierboven die de woonkamer bewaakt en onverwachte bewegingen midden in de nacht detecteert en daarvan alarm slaat; 
  • het zoemertje in de slaapkamer of op de overloop, die normaal dient als verlengstuk van de deurbel die voorkomt dat je in je studeerkamer de deurbel mist; 
  • hetzelfde zoemertje als hierboven dat ook een signaal afgeeft om je te wijzen op ongewenste bewegingen in je woonkamer.

Voor ons is het duidelijk. Met een eenvoudige set bestaande uit een bewegingsmelder, 3 smart plugs en een zoemertje in de slaapkamer of studeerkamer wordt het leven een stuk comfortabeler en veiliger. Dat is waar is het bij óns om gaat bij het ‘internet der dingen’.


« terug naar overzicht