Nieuws

Flexicontrol stuurt verlichting tennishal aan met gebouwbeheersysteem en digitale camera’s

Al bijna 40 jaar is Sportcentrum Heemskerk een begrip in Heemskerk en omgeving. Voor talloze sporten kan men terecht bij het sportcentrum: tennis, squash, fitness een dans- en schermstudio en nog veel meer. Hiernaast is er een drietal bars in het complex te vinden.

Grote gebouwen als Sportcentrum Heemskerk hebben te maken met flinke kosten voor energie. Alle sport- en gebruiksruimtes zijn voorzien van verlichting, en met het enorme aantal vierkante meters in het complex kan dit een flinke kostenpost zijn."Zo'n vijftien jaar geleden begonnen we na te denken over energiebesparing. Het is idee was om efficiënter om te gaan met de verlichting. Dankzij een subsidie hebben we toen 1000 tl-buizen kunnen vervangen, van standaard naar hoogfrequent", vertelt Fred Commissaris eigenaar van Sportcentrum Heemskerk. Met de vervanging wordt volgens Commissaris een grote besparing gerealiseerd: de kosten voor elektriciteit dalen zo'n 25 a 30 procent.

Maar ondanks het succes van de vervanging zit er bij Commissaris toch nog iets dwars. Veel lampen blijven branden terwijl er niemand in de ruimte is. Wanneer tennissers de baan verlaten, wordt de tl-verlichting - niet met opzet - soms pas drie uur later uitgezet. "Toen bedacht ik dat er een systeem moest komen dat alleen brandt als er mensen op de baan staan te tennissen. Dat moest toch mogelijk zijn?"

Commissaris zoekt contact met een elektricien en legt hem zijn probleem voor. De elektricien zegt een oplossing te hebben voor zijn probleem. Er wordt een installatie aangelegd die werkt met bewegingsmelders. De resultaten stemmen niet tot tevredenheid. Commissaris: "Als mensen op de baan stonden te tennissen ging het licht uit. Dat kon natuurlijk niet. Dat leverde gevaarlijke situaties op."

Commissaris rust niet tot hij een oplossing heeft gevonden die werkt. Hij gaat daarom opnieuw op onderzoek uit en komt bij Flexicontrol terecht. "Ik hoorde in het kennismakingsgesprek dat Flexicontrol aan 'dedicated aansturing' van systemen deed, dingen die je normaal niet met 'standaard oplossingen' gedaan kunt krijgen. Ik vertelde dat ik mensen in een ruimte wilde kunnen detecteren, ook als ze even stil stonden. Inmiddels wist ik dat het met een bewegingsmelder niet zou werken, want dat had de elektricien al zonder succes geprobeerd."

Op basis van de vraag ontwikkelt Flexicontrol in nauw overleg met Commissaris een innovatieve oplossing. Met behulp van een camera wordt een tennisbaan in beeld gebracht. In het beeld worden vervolgens delen van de baan 'gekaderd' die met intelligente software worden geanalyseerd. "Het bleek de oplossing te zijn die ik jaren zocht. Nadat wij een baan verhuren, zetten we handmatig het ligt aan. Daarna doen de camera en software de rest. Als de klant klaar is met tennissen en de baan verlaat, gaat het licht vanzelf na 5 minuten uit. Wij hebben er geen omkijken meer naar."

Volgens Commissaris is de oplossing die Flexicontrol voor Sportcentrum Heemskerk heeft ontwikkeld ook van waarde voor andere grote complexen. Met name ruimtes die nog worden verlicht met traditionele tl-buizen kunnen met een overstap naar LED-verlichting in combinatie met Flexicontrol stukken energiezuiniger worden gemaakt.

Voordelen van Flexicontrol
Flexicontrol is uniek. Bij alles wat ik hen vraag, krijg ik te horen: 'Dat kan.' Ik heb dit nog nooit meegemaakt bij een ander bedrijf. Daar hoor je meestal dat iets niet mogelijk is. Maar het allermooiste van Flexicontrol is niet alleen dat ze zeggen dat alles kan. Ze maken het ook waar. En alles werkt 100 procent."

"De oplossing voor de verlichting voor de tennishal in Sportcentrum Heemskerk is ongekend. Ik zit zelf regelmatig op de receptie. Als de klanten naar de zaal lopen, zet ik de verlichting aan. Daarna heb ik er geen omkijken meer naar. Het werkt en functioneert precies zoals ik wil, zonder dat ik er erg in hebt. De technologie neemt bij mij een hoop zorgen weg."

"Wat ik met name fijn vind, is dat Flexicontrol zo goed heeft geluisterd naar het probleem. Ze analyseren de vraag en bedenken vervolgens een systeem dat voor 100 procent werkt. Kortom, goed luisteren, leidt tot een goede oplossing."


« terug naar overzicht