Nieuws

Flexicontrol neemt deel aan Toekomstmakers Pitches 2013 in RAI Amsterdam

Flexicontrol heeft op 12 november deelgenomen aan de Toekomstmakers Pitches in de RAI Amsterdam. Directeur René Balvers mocht binnen de categorie ‘Smart Cities’ zijn idee over een ‘soft 6 ampère-aansluiting’ voor elke woning in Nederland presenteren aan een driekoppige jury. Helaas voor Flexicontrol wist Heleen Herbert van Heijmans BV met haar pitch over de Hydrea Thermpipe de juryleden meer te overtuigen. Als goed verliezer wil Flexicontrol haar graag feliciteren met de winst. Herbert is toegevoegd aan de longlist en maat zo kans om ook deel te nemen als spreker aan TEDxBinnenhof in Den Haag op 31 maart 2014.

Soft 6 ampère
In zijn pitch richtte René Balvers zich op het idee dat alle woningen in Nederland een zogenaamde 'soft 6 ampère'-aansluiting zouden moeten krijgen, in plaats van de huidige 3 x 25 ampère. De kracht van dit idee schuilt in de eenvoud waarmee het kan worden uitgevoerd, dat het in elk huishouden van Nederland kan worden toegepast en de winst die behaald kan worden. De winst zit als eerste in een daling van de transportkosten van energie voor de eindgebruiker met zo'n 200 euro per jaar. Om dit te kunnen realiseren zal elk huishouden een accu (Het is al mogelijk om een fikse was te draaien op een tweetal auto-accu's!) moeten hebben om piekvraag van elektriciteit gedurende de dag te kunnen opvangen. De accu kan worden geladen met groene energie uit zonnepanelen op het eigen dak, maar ook via de kleinere elektriciteits-aansluiting. Om alle energiestromen in het huishouden goed te kunnen sturen, is er een energiemanagement-systeem nodig. Dit systeem verzorgt de schakelingen en alarmeert de gebruiker als het punt dreigt dat er teveel stroom tegelijkertijd wordt gebruikt; bijvoorbeeld wanneer de kookplaat en de magnetron tegelijkertijd aan gaan.

Het volledige idee van 'soft 6A' heeft Balvers uitgeschreven in een document dat beschikbaar is gesteld aan het publiek. Het document is via deze Opens internal link in current windowlink te lezen.

Hydrea Thermpipe
Heleen Herbert van Heijmans BV pitchte voor de jury de 'Hydrea Thermpipe'. Dit is een door Heijmans BV gepatenteerde energieboorbuis die het mogelijk maakt om energie te onttrekken aan rioolwater en warmte terug te leveren aan bijvoorbeeld woningen. De productontwikkeling is het resultaat van een samenwerking tussen kunststofleveranvier Frank uit Duitsland, boorbuisfabrikant Socea en Heijmans. De kunststofbuis is opgebouwd uit een buisdeel van 3,30 meter met een binnen- en een buitenbuis, die samen fungeren als warmtewisselaar. Dit kunststof geheel is in beton gestort zodat de buitenschil kan fungeren voor diverse constructieve eigenschappen. De gemiddelde Hydrea Thermpipe, gaat ruim 100 jaar mee net zoals de gemiddelde riolering. De Hydrea Thermpipe is veel duurzamer, haast onverwoestbaar en bestand tegen graafschade.

Jury 'Smart cities'
De jury de pitches in de categorie 'Smart Cities' beoordeelde, bestond uit Sonia Heemstra de Groot (Chief Scientist Twente Institute for Wireless & Mobile Communications), Jaap Modder (voorzitter bestuur Stadsregio Arnhem/Nijmegen), Esther Raats-Coster (Ambassadeur Stichting Talent to the Top) en Olof van der Gaag (hoofd marketing en campagne Natuur & Milieu).

TedXBinnenhof 2014
De organisatoren van TedxBinnenhof willen op 31 maart 2014 een 'catwalk voor innovatie' neerzetten in Den Haag. Op dit podium zullen mensen te zien zijn met verhalen die inspireren en ideeën die grensverleggend zijn. De ideeën moeten Nederland helpen om problemen aan te pakken op het gebied van vervuiling, stijgende zorgkosten, verlies aan biodiversiteit, klimaatverandering en schaars worden natuurlijke bronnen voor voeding en energie. Doel is om innovatieve ondernemers en visionairs een podium te bieden dat hen in staat te stelt om deze problemen aan te pakken.


« terug naar overzicht