Nieuws

Flexicontrol mee op Smart Grids-missie USA: Smart Cities & Communities

Van 7 tot en met 10 juli 2013 neemt Flexicontrol deel aan een Nederlandse handelsmissie naar De Verenigde Staten. Deze missie maakt onderdeel uit van de Economische Missie onder leiding van de Ministers-Presidenten Mark Rutte en Kris Peeters (Vlaanderen) naar Houston, Texas. Het bezoek biedt Flexicontrol de kans om inzicht te krijgen in de belangrijkste ontwikkelingen op gebied van Smart Grids in de Amerikaanse markt.

Tijdens de missie leert Flexicontrol de belangrijkste spelers op het gebied van smart grids in de VS kennen. Er zijn gesprekken met overheden, de industrie, kennisinstellingen, experts en investeerders. Flexicontrol zal ook deelnemen aan het 'trade dinner' met de Ministers-Presidenten Rutte en Peeters. Na het diner reist de missie door naar Californië waar een bezoek zal worden gebracht aan San Diego, San Francisco, Oakland en Silicon Valley. Dit zal voor Flexicontrol een beeld bieden van de stand van zaken van smart grid-technologie, het innovatielandschap en de implementatiestrategie in de VS.

Minister-president Rutte en de Vlaamse minister-president Peeters worden vergezeld door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en de Vlaamse minister Crevits van Mobiliteit en Openbare Werken. De gezamenlijke handelsmissie komt voort uit een ontmoeting tussen minister-president Rutte en minister-president Peeters in 2011. Zij spraken toen af om Nederland en Vlaanderen als Deltaregio meer als één economische regio in de wereld te profileren.

Texas is een van de Amerikaanse staten die voorop loopt in de technologie voor smart grids. In Texas zijn de afgelopen jaren al meer dan 8 miljoen smart meters geïnstalleerd. Met het uitrollen van nieuwe netwerken zijn nieuwe technologieën nodig en ontstaan er kansen voor innovatieve bedrijven zoals Flexicontrol.

Smart grids zijn 'slimme netten' voor elektriciteit gericht op een balans in het energienet - afstemmen van vraag en aanbod van energiedragers. Door steeds meer lokale opwekking (door middel van zon, wind en biogas) ontstaan er meerdere stromen die moeten worden beheerd. De intelligentie zit in de ICT en de nieuwe schakelsystemen: monitoren, verrekeningen, voorspellingen en andere services. Daarbij moeten de bestaande netten worden klaargemaakt om energiestromen twee kanten op te laten 'stromen'.

In de Verenigde Staten wordt volop geïnvesteerd in de vernieuwing van het elektriciteitsnetwerk. De federale en lokale overheden hebben samen met de industrie de afgelopen jaren voor meer dan 8 miljard dollar geïnvesteerd in smart grid R&D- en demonstratieprojecten. Dit biedt Nederlandse innovatieve bedrijven zoals Flexicontrol een kans om zaken te doen en partnerschappen aan te gaan.

Klik Opens external link in new windowhier voor het nieuwsitem op de NOS

 

 


« terug naar overzicht