Nieuws

Flexicontrol in spotlight bij Federatie Elektrotechniek

Begin juni 2013 nam René Balvers namens Flexicontrol deel aan een handelsmissie naar Zuid-Duitsland. Dit gebeurde in de aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. René Balvers blikt terug in een interview voor de website van de Federatie Elektrotechniek.

René Balvers was met zijn bedrijf Flexicontrol een van de vertegenwoordigers van de sector Energie/Smart Grids tijdens de Handelsmissie naar Zuid Duitsland. Nog niet eerder had hij deelgenomen aan een dergelijke handelsmissie, toch was hij aangenaam verrast. "Wil je een goede indruk krijgen van de ontwikkelingen op het gebied van Smart Grids dan is dit een ideale kans. Je kijkt op een andere, meer geconcentreerde manier dan tijdens een handelsbeurs. Nu kun je in een oogopslag aanschouwen waar de bedrijven mee bezig zijn; waar ze middenin zitten. Het geeft extra meerwaarde doordat je ook direct met de eindverantwoordelijke kunt communiceren. Daarnaast is het bijzonder leerzaam én effectief om met collega's uit Nederland op stap te zijn. Dit is een goede setting om elkaar te ontmoeten." Wij legden hem twee stellingen voor.

De meest verrassende eyeopener tijdens deze handelsmissie?
"Het Duitse elektriciteitsnet, vooral de hoofdspanningslijnen, wordt met grote regelmaat overbelast. Het komt geregeld voor dat de energie die van Noord Duitsland naar Zuid Duitsland moet of andersom een route kiest via Nederland, België en Frankrijk. De verstoring, door overbelasting, zorgt op den duur voor problemen. In de discussie met Nederlandse experts bleek dat dit probleem nog veel groter is. Het hele Europese net, tot aan de Balkan en de Oeral, is aan elkaar gekoppeld. Ieder land heeft weliswaar een eigen redelijk uitgebalanceerd elektriciteitsnet, maar dit gehele gebied is aan elkaar gekoppeld. Er wordt daarbij in hoge mate wederzijds op elkaar vertrouwd als het gaat om onbalans in lokale afname en productie. Hierdoor kan er een zeer serieuze stroomuitval (black-out of brown-out) in geheel Europa optreden als één van de hoofdspanningsmasten omvalt. Met name het herstel van de voorziening zal veel tijd vergen. Het creëren van een slim netwerk kan hierin positieve bijdrage leveren. Laten we dit signaal in ieder geval serieus nemen".

Duitsland loopt voorop qua energieontwikkeling
"Er lopen in Duitsland veel pilot projecten met de nodige subsidiegelden. Toch durf ik te stellen dat de proefprojecten in Nederland beter, efficiënte en goedkoper uitgevoerd worden. In Nederland gaan we veel sneller over tot concrete actie. In Duitsland laten ze zich leiden door wetgeving. Nederlanders zijn opportunistischer en richten zich meer naar de oplossing dan naar de wet. Niet alleen vanuit Flexicontrol maar juist branche-breed gaan we graag in gesprek met consumentenorganisaties om te ontdekken op welke manier we de kosten voor de bewoner omlaag kunnen krijgen en het comfort en serviceniveau omhoog."


« terug naar overzicht